Antennesystem

Jeg har fiklet mye med antennene mine. Helt ærlig må jeg innrømme at det meste av mine selvbygde antenner har fungert usedvanlig - - - dårlig. Så det meste på mine qth´r er ferdig kjøpte antenner. Kan ikke helt se at det er billigere å bygge selv enn å handle dem ferdige heller.
Særlig trådantennene som jeg har kjøpt fra myAntennas.com er er jeg strålende fornøyd med. De er solide og er tut & kjør.

På mitt hjemme-QTH er det landlig, og tomten min er stor. Avstanden til nærmeste nabo er "passe" sett i forhold til forstyrrelser begge veier. Det er ender på antenner som har føttene sine inne hos naboene på begge sider av min fire mål store tomt.

Har en gittermast oppe. Den første vinteren var den 11 meter høy, men valgte å halvere den. Og jeg kan ikke si at jeg har observert dårligere signaler med lavere høyde. Dette er vanskelig å dokumentere, da forholdene endrer seg hele tiden. Kondisjonene som var vinteren 2017-18 kan jo ikke automatisk sammenlignes med nåværende forhold, men jeg kan ikke se den store forskjellen.
IMG_2978

I gittermasten er fødepunktet til en W3Dzz (med 60m) og en 160m Dipol samt vertikale for 2m og 10-12m. Ved siden av står det en Cushcraft R9 og skjult bak henger det dipoler for 17m og 30m, samt en halvbølge endefødet 8010 antenne.

Det betyr at jeg er operativ på det aller meste fra 160m til 6m. I alle fall på de båndene jeg har bruk for - og lov til å bruke.

Cushcraftantennen har stått ett år så langt, og har stått der med knekk i knærne i flere stormer. Men den fungerer som en drøm.


Jeg har brukt RG-213 til alt av antenner. Det går fire coaxer ut fra shack, - og disse ligger beskyttet i plastslanger videre opp til gittermast og andre antenner for å unngå skader gjort av smågnagere og også av hjort.
Hvis man først kjøper dyre radioer og har bra antenner er det meningsløst å spare småpenger på elendige antennekabler.
Disse kablene leverer varene på en bra måte.


Coax 1: Går til en fjernstyrt switch montert på gittermasten (betjener fire antenner med denne)
Coax2: Går til Cushcraft R9
Coax 3: Vertikal 2m antenne
Coax 4: Vertikal 10-12m antenne